čtvrtek 27. října 2011

Jak si udělat pořádek v lednici

No nejideálnější je mít doma někoho jako jsem já. Prostě sní všechno a v lednici nic není. Ale přece jen. Je důležité vědět, jak v lednici správně skladovat potraviny tak, aby vydržely co nejdéle, jak je uložit tak, aby byly vždy po ruce, čerstvé. U sebe jsem použil stejnou metodu, kterou jsme si popsali v článku: „Jak si udělat pořádek v bytě.“

ANALÝZA

1.       Co funguje?
Když hned na první pohled vidím, kam co patří – každá potravina má určené své místo. Když mám potraviny uloženy v pěkných krabičkách – lépe se s nimi manipuluje a vydrží déle.
2.       Co nefunguje?
Když přijdu s nákupem a vše naházím do lednice tak, jak mi to jde pod ruku. Když nevím, kam která potravina patří, neuložím ji správně a ona se rychleji zkazí, musím ji pak vyhodit a vyhazuji v podstatě své peníze.
3.       Které věci jsou pro vás nejdůležitější?
Skladovat potraviny tak, aby byly pořád čerstvé a neztrácely hodnotu. Klidně i poslepu najít to, co potřebuji (marmelády na palačinky, dobrý bílý jogurt, čerstvé maso, sýry v krabičkách, aby udržely vůni a svěžest).
4.       Proč to chcete mít zorganizované?
Ušetří mi to čas. Budu mít přehled. Budu vědět, co koupit. Budu moci lépe své nákupy plánovat - nakupovat podle plánu, ne podle nutnosti. 
5.       Co způsobuje problémy?
Nesystematičnost. To, aby systém přijali i ostatní (sednout si s nimi a osvětlit důvody, proč je to důležité).


STRATEGIE

Plánování zón
Rozdělení prostoru podle stupňů. V každé části lednice je rozdílná teplota (toto máme učeno přímo výrobcem a typem lednice):
  • ve vrchní polici je okolo 8 °C
  • ve střední polici je okolo 4-5 °C
  • ve spodní části je okolo 2 °C
  • zásuvka na dně lednice má okolo 10 °C
  • v přihrádkách na dveřích je okolo 15 °C 


Časový odhad

Útok
1.       třídění                  10 minut
2.       vyklízení               5 minut
3.       přidělení místa     5 minut
4.       ukládání               10 minut
5.       udržování             2 minuty denně



ÚTOK: A JE HOTOVO!

1.       Třídění

Vytáhl jsem všechny potraviny z lednice a roztřídil jsem je podle návodu popsaném níže. Lednici jsem pořádně vymyl a vyčistil. 


2.       Vyklízení

Potraviny, které nebyly v pořádku jsem nekompromisně vyhodil. Objevil jsem pár kusů, na které jsem zapomněl, protože byly zarovnány a prošla jim záruční lhůta. Když v tom člověk nemá systém, stane se to celkem snadno. 

3.       Přidělení místa

Ve vrchní polici je okolo 8 °C – Nejlépe  se zde daří rizikovým potravinám rychle podléhajícím zkáze, tedy čerstvá uvařená jídla, saláty, salámy, čerstvé pomazánky a také sýry (je dobré před podáváním nechat sýry tak hodinku „vydýchat“ při pokojové teplotě, aby se rozvinula chuť a vůně).
Ve střední polici je okolo 4-5 °C – Zde je nejlépe mléčným výrobkům, jogurtům, smetaně, tvarohu a máslu. Teplejší prostředí jim nesvědčí, kazí se a kysnou, naopak při teplotě méně než 5 °C ztrácejí mléčné výrobky charakteristickou chuť.
Ve spodní části je okolo 2 °C – Sem dáváme čerstvé potraviny, syrové maso a ryby.
Zásuvka na dně lednice má okolo 10 °C – Speciální box pro ovoce a zeleninu. Je vyrobená přesně pro ně, udržuje se v ní ideální vlhkost. Ovoce ani zeleninu před uložením do ledničky nemyjte.
V přihrádkách na dveřích je okolo 15 °C – Zde skladujte nahoře vejce, pod nimi je prostor pro máslo popř. margarín (máslo je dobré dát do speciální krabičky – zabráníte tím žluknutí). Pod nimi uskladníte plechovky, dresinky a podobně a dole na dveřích je místo pro vyšší láhve.

Co nemusíte v lednici skladovat:
  • hořčice, kečupy a paštiky
  • džemy
  • konzervované ovoce, okurky a další zeleninu
  • konzervy tuňáka a rybiček v oleji (vše dosud neotevřené)
  • čerstvý česnek, cibuli a brambory (najděte jim suché místo v tmavém sklepě)
  • lilek, brambory, banány, švestky, rajčata, meruňky
zdroj: ONA DNES


4.       Ukládání

Podle výše uvedeného návodu jsem všechny potraviny uložil. Některé dal do speciálních krabiček, aby déle vydržely. Máslo, sýry, ovoce a zeleninu. 

5.       Udržování

Ráno, když si chystám snídani projdu očima, zda je vše v pořádku, popřípadě, když objevím, že někdo uložil něco jinak, přehodím to. Chce to trochu času, než se systém usadí. Jednou za 14 dnů lednici celou vyčistím. A to je v podstatě vše, co potřebuji k údržbě. 


Tento systém používám už cca 6 měsíců a jsem s ním plně spokojen. Už se nestává, že bych na některé potraviny zapomněl a nechal je zkazit. Mám je ve speciálních krabičkách. Mně s nimi poradila moje známá, která pracuje jako poradce pro světově známou společnost Tupperware. Kvalita a účelnost. Tím, že jsem se naučil lépe plánovat nákupy, předcházím mnoha problémům.

A jak jste na tom s pořádkem v lednici vy? Kolik potravin nesprávným skladováním vyhodíte, protože se zkazí? 


Žádné komentáře:

Okomentovat