úterý 29. ledna 2013

Jak si udělat pořádek v naučených vzorcích

"Život se změní, když se změníme my."


Podívejme se nejdříve na naše myšlení. Když jdeme po ulici, musíme se soustředit na každý krok? Když žvýkáme žvýkačku, musíme o tom přemýšlet?  Když jíme ovoce, musíme ovlivňovat svoje trávení? A když usneme, musíme myslet na to, že nesmíme zapomenout dýchat?

Nic z toho vědomě neděláme nebo snad ano? Všechno to provádíme pomocí podvědomí. Zkusme si představit, že myšlení připomíná ledovec. Jistou část vidíme, to je vědomí, ale mnohem větší část nevidíme, a sice podvědomí. Naše podvědomí nese zodpovědnost za značný díl výsledků jichž v životě dosáhneme. Sami se ale můžeme rozhodnout, jaké vzorce budeme mít. Je to jen na vás, jací byste chtěli být. Přemýšlejte s tužkou a papírem.






Existují tedy určité vzorce, které jsme si osvojili. Například Dramatické vzorce. Pravděpodobně také znáte lidi, kteří žijí podle dramatického vzorce. Jejich život je jedno nekonečné drama. Člověk je potká na ulici a dopustí se osudného omylu položením otázky: "Jak se vede?" Dozvíte se, že jejich kočka právě pošla, ukradli jim auto, tatínek náhodou vypálil dům, meteor jim zbořil garáž a jim lékař právě objevil poslední stádium velmi, ale velmi závažné choroby, o které jste v životě ani neslyšeli.

Jakmile jim začne hrozit, že život jim poběží hladce, tenký podvědomý hlásek je okřikne: "Hele, ale tohle přece není v pořádku" a skutečně, co nevidět se na obzoru objeví další drama.

Nebo Katastrofické vzorce. Někteří lidé mají pro katastrofy talent. Stráví svůj život padáním z žebříků, z bicyklů, z korun stromů, dostáváním zásahů elektrického proudu a účasti na autohaváriích. 

Další vzorce mohou být:

Vzorce chorob
Vzorce nepořádku
Vzorce pro stav zvaný "být na mizině"
Vzorce nepostradatelnosti
Vzorce střídání zaměstnání
"Lidi jsou strašní, život je příšerný, co jsem komu udělal, nejraději bych         umřel"
"Odjakživa se jenom tak tak protloukám"
"Každý mě jenom využívá"

Nebo dobré vzorce:

"Jsem stále zdravý"
"Ve správný čas na správném místě"
"Ať sáhnu na co sáhnu, jsou z toho peníze"
"Ať koupím cokoliv, vždycky je to trefa"
"Jsem skvělý otec a partner"
"Jsem skvělá matka a partnerka"
"Jsem klidný, vyrovnaný, je na mne spolehnutí"


Jak vzorce vytváříme?

Vzorce jednání si začínáme vytvářet hned od narození. Z toho důvodu jsou houževnaté a hluboce zakořeněné.

Například se podívejte na stravovací vzorce. Jako miminka pláčeme z mnoha různých důvodů: máme žízeň, je nám zima, horko, jsme osamělí, chceme na sebe upoutat pozornost a tak dále. A pokud se rozpláčeme, většinou dostaneme najíst. Z toho důvodu se vytvářejí asociace, že řešení jakéhokoli výše uvedeného problému, lze najít především v tom, že si strčíme něco do pusy. Pokud tedy kouříme, pijeme nebo se přejídáme, nemusíme pátrat příliš složitě, abychom zjistili, kde má naše naprogramování svůj původ.






Když jste nešťastní, osamělí nebo frustrovaní, vždycky si uvědomíte, že jedno z nejkrásnějších světel ve vašem životě je žárovička v lednici. "Řešení" hledané v láhvi či cigaretě pramení částečně ze stejných pohnutek. 

Změnit své vzorce, to nebývá nic snadného, ale rozhodně to není vyloučeno. Ať jste kdekoli, můžete se dostat k cíli, který jste si vytkli.

Ale hned z počátku si musíte uvědomit jednu věc. Kdykoli se rozhodneme pro změnu, pokaždé musíme překonávat odpor. Neustále musíme dokazovat, že svoje rozhodnutí myslíme vážně. 

Například si představte, že hodláte zahájit dietu. Nastal ten slavný týden, kdy jste se rozhodli zbavit se přebytečné pneumatiky v pase. Ovšem právě tento týden máte mnoho pozvání na večeři, výroční oslavy a narozeniny. Všechny tyto příležitosti budou představovat hozenou rukavici, především zpočátku.

Musíte si uvědomit, že každá změna se setká s odporem. Jedním slovem, buďte na to připraveni.

"Každá změna se setká s  odporem. 
Jedním slovem, buďte na to připraveni".


Věřte, že vzorce chování nemusíme mít v sobě beze změny až do smrti. Staré negativní vzorce mohou tvrdošíjně odolávat, ale nejsou neporazitelné. Vždycky na sebe i svou situaci myslete pozitivně. Duševní kázeň v tomto směru není nic snadného, zažil jsem to, ale obměna se vyplatí. Vždycky o sobě myslete dobře a nepřetržitě si představujte, že váš život probíhá přesně v těch kolejích, v jakých je sami chcete mít. Zaručeně si v sobě tak vytvoříte vzorce nového štěstí.




Poslouchejte motivační nahrávky a čtěte knihy o cestách vedoucích k úspěchu. Využívejte nahrávky s asertivními podprahovými programy a stýkejte se s lidmi, od kterých se můžete nějak poučit. Ve vašich silách je totiž přepsat své vzorce podle vlastních představ a cílů. 

Některé z otázek:

"Jak by se měl k ženě a dětem chovat zodpovědný a správný muž (táta)?"
"Jak by se měla k muži a dětem chovat zodpovědná a správná žena (máma)?"
"Jak bychom se měli chovat ke svým rodičům?"
"Jak se chovat při tom, když se dostaneme do různých stresových situací?"
"Jaké vlastnosti by měl mít správný muž?"
"Je správné pít a kouřit, komu to prospěje, není to jen výmluva?"
"Je správné dělat ostatním problémy a zbytečné rozepře?"
"Vyhovuje vaše chování a návyky vašemu partnerovi a rodině?"

Rozhodnutí je na vás. Všechny negativní návyky a vzorce chování můžete změnit pokud se pro to rozhodnete. Záleží jen na vás a vaší zodpovědnosti. Nedávno jsem na Facebooku napsal citát:

"Když chcete něco, co jste nikdy neměli, 
musíte dělat něco, co jste nikdy předtím nedělali".


Přeji vám hodně trpělivosti v přeměně svých starých navyklých vzorců.



Žádné komentáře:

Okomentovat