úterý 14. srpna 2012

Jak si udělat pořádek v nakupování potravin

Nedávno jsem přemýšlel o tom, kolik času člověk ztratí nakupováním a přemýšlením v obchodě, co že to má vlastně koupit. Nehledě pak na peníze. Rada zní: Na nákup bez seznamu? Nikdy!





Ušetřit čas se dá ale už doma. Je potřeba plánovat minimálně na týden dopředu. Ideální je, když si doma uděláte předběžně rozpis jídel na celý týden a podle toho také nakupujete. Nebudete tak ztrácet čas tím, že budete bezradně přešlapovat před ledničkou a přemýšlet, co byste asi tak mohli uvařit. Můžete tím jen získat - ušetří vám to stres i nákupy na poslední chvíli.

Jídelníček přizpůsobte svým časovým možnostem. Mate-li v neděli více času, udělejte takové jídlo, aby byly zbytky použitelné i na pondělní večeři. Naopak na večery, kdy se vracíte z práce domů pozdě, naplánujte jednoduché pokrmy jako přírodní řízek se zeleninovým salátem, špagety nebo jiné těstoviny.

Chcete-li si život zjednodušit ještě o něco víc, můžete si udělat pevný týdenní plán. Např. pondělí – těstoviny, úterý – dušené jídlo, středa – maso na grilu, čtvrtek – hustá polévka, pátek – pizza … Je to sice poněkud stereotypní řešení, nicméně v mnoha rodinách se to osvědčilo. A když tak kdykoli přece můžete zapojit vlastní fantazii.

Než se tedy vydáte na velký nákup, udělejte si vždy seznam. Nakoupíte tak rychleji a nebudete se muset vracet pro věci, na které jste zapomněli. Se seznamem v ruce proběhnete obchodem raz dva a nenecháte se rozptýlit věcmi, které nepotřebujete.

Seznam na nákup dělejte vždy ve stejnou chvíli, kdy si děláte rozpis jídel na následující týden. 

Nezapomenete tak na důležité ingredience. Seznam můžete rozdělit na dva sloupce: do prvního napište názvy jídel a do druhého důležité přísady.

Roztřiďte potraviny na seznamu podle oddělení: zelenina, ovoce, mléčné výrobky, mražené výrobky, … Nakoupíte tak ještě rychleji.

Velmi oblíbenou a účinnou metodou je vyrobit si modelový seznam na nákup na počítači. Po jednom velkém nákupu sepíšete vše, co jste nakoupili, od zubní pasty po rajčata v plechovce. Přidejte vše ostatní na co si vzpomenete, utřiďte seznam podle kategorií a vytiskněte ho v několika desítkách exemplářů. Před odchodem na nákup pak jen zaškrtáte vše, co zrovna potřebujete, a máte hotovo. Příprava seznamu je sice trochu pracná, ale budete se divit, kolik času tak v dlouhodobém měřítku získáte!





Dobrá rada je využívat také poznámkový blog. Na viditelné místo v kuchyni umístěte nástěnný poznámkový blok. Každý člen rodiny tam bude moci zaznamenat, kdykoli dojdou zásoby nějaké suroviny nebo když si všimne, že něco téměř dochází. Až půjdete po týdnu na velký nákup, seznam bude připraven. 


1 komentář:

  1. Souhlas, souhlas, souhlas :-)
    Nákupní seznam je základ. My doma spolu sdílíme nákupní seznam od Tomikup. Můžu jen doporučit. Ale jsou i další online aplikace...

    OdpovědětVymazat